Véronique, zus van Karel, De Gucht staat vijfde op lijst van Open Vld. Ze is geen BV, maar heeft wel een bekende achternaam. Véronique De Gucht (46) neemt deel aan de verkiezingen, want: “Internationaal staat de stad niet genoeg op de kaart.

 

Niet zo streng kijken“, zegt de fotograaf. “Dat is een familietrek“, reageert Véronique De Gucht met een glimlach. De jongere zus van Europees commissaris Karel heeft zich onlangs geout als nummer vijf op de lijst van Open Vld. “In 2006 heb ik ook al op de lijst gestaan“, zegt ze. “Dat was op verzoek van Fons Borginon, die wellicht op de ledenlijst een bekende naam had zien staan (lacht). Maar na de verkiezingen heeft het bestuur mij nooit meer iets gevraagd.

Een tijdje geleden kreeg ik een telefoontje van Annemie Turtelboom om eens af te spreken. Ze vroeg of ik er iets voor voelde om met haar nieuwe Antwerpse groep mee te denken en ook op te komen. Ik kreeg al snel de indruk dat er werd gewerkt aan een project met ambitie. Dat sprak me erg aan.

Onlangs noemde Turtelboom haar “de hersens van onze Antwerpse afdeling“. Wat bedoelde ze daarmee? Véronique De Gucht lacht. “Dat moet u aan Annemie vragen“, antwoordt ze. “Misschien doelde ze op mijn academische achtergrond. Maar eigenlijk denk ik dat ze gewoon een grapje maakte.

Congresstad

De Gucht komt uit een gezin waar ze de politiek met de paplepel kreeg ingegeven.

Ik ging geregeld met Karel mee naar meetings“, vertelt ze. “Toen hij naar het Europese parlement ging, moet ik een jaar of dertien zijn geweest.

Hoe is ze eigenlijk in Antwerpen beland?

Ik woonde eerst in Brussel, maar mijn man en ik hadden veel vrienden in Antwerpen en het is hier veel dichter bij Nederland, waar ik werk. Dus zijn we verhuisd. Eerst naar Berchem, daarna naar de buurt van Park Spoor Noord.

Ze heeft nog nooit zelf aan politiek gedaan, al was ze wel betrokken bij Antwerpen overMorgen. Toch weet ze heel goed waaraan ze met Open Vld wil werken.

Allereerst moet Antwerpen veel beter op de kaart worden gezet als congresstad“, zegt De Gucht. “Ik kom voor mijn werk veel op congressen en ik vind dat Antwerpen die troef niet goed uitspeelt. Steden als Amsterdam, Brussel en Gent scoren op dat gebied veel beter. De bestaande plannen om van de Elisabethzaal een congrescentrum te maken, vind ik onvoldoende. Er kunnen ook schoolgebouwen worden ingezet, of ruimtes zoals Antwerp Expo. En er moeten samenwerkingsverbanden komen tussen de stad, de universiteit en hotels. Congressen zijn belangrijk voor de economische dynamiek van een grote stad.

Hetzelfde geldt voor het toerisme. Antwerpen heeft niet minder te bieden dan Amsterdam, maar qua citymarketing kan het veel beter. Wat Antwerpen nodig heeft, is meer ambitie. Dat staat vrij centraal in ons nieuwe liberale programma.

Bescheiden ambities

Het tweede stokpaardje van Véronique De Gucht is communicatie. “Voor een psychologe als ik is dat heel belangrijk. Ik vind dat het huidige stadsbestuur niet goed genoeg communiceert met de burgers. Er zijn wel informatiecampagnes, maar het is veel te veel eenrichtingsverkeer. Dat zorgt voor een kloof tussen de politiek en de mensen, die zo in de richting worden gedreven van partijen die beweren dat ze simpele oplossingen hebben voor complexe problemen.

Hoe groot is de persoonlijke ambitie van De Gucht voor de komende verkiezingen?

Mijn vijfde plaats geeft weinig uitzicht op een zetel“, zegt ze. “Maar ook zonder die zetel kan ik mijn expertise in dienst stellen van de partij. Als ik toch word verkozen, dan neem ik mijn verantwoordelijkheid op.

Heeft ze eigenlijk veel contact met haar beroemde broer? “Ja, geregeld. Maar we praten dan meer over persoonlijke zaken dan over politiek. Karel en ik delen onze liberale principes en ons gevoel voor rechtvaardigheid. We zijn allebei nogal introvert, geen extreem uitbundige mensen. Als man en beroepspoliticus heeft hij een andere stijl om zijn gedachten te formuleren, maar onze boodschap is meestal dezelfde.